Διαχρονικά εξώφυλλα (μέρος α')

της Αντιγόνης Ευστρατόγλου

το τώρα..

Ενώ η κρίση χρέους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και Γερμανία και Γαλλία διεκδικούν να παίξουν ρόλο εγγυητή, πιέζοντας για ακόμα αυστηρότερη πειθαρχία από όσα κράτη παρεκκλίνουν των δημοσιονομικών στόχων, ένας ακόμα εκ των εμπνευστών του ευρώ παραδέχεται δημόσια ότι η ένωση ήταν εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες στην Daily Telegraph, ο Ζακ Ντελόρ που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα προβλήματα ήταν γνωστά από την εποχή που σχεδιαζόταν η ένωση, ωστόσο κανείς δε θέλησε να τα αντιμετωπίσει έγκαιρα σε πολιτικό επίπεδο και ότι αυτά που επιχειρούν να κάνουν σήμερα οι ηγέτες της Ευρώπης είναι πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα..

"Οι ηγέτες επέλεξαν να κάνουν ότι δε βλέπουν τις θεμελιώδεις αδυναμίες και ανισορροπίες των οικονομιών των κρατών-μελών. Όλοι τους είναι υπεύθυνοι και οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν αυτή την ευθύνη", λέει σήμερα ο Ντελόρ. Ξεχωρίζει μάλιστα ως κυρίως υπεύθυνη τη Γερμανία. για την ισχυρή της επιμονή στο να μην υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα μέλη που έχουν υψηλό χρέος από το φόβο της αύξησης του πληθωρισμού.

και το τότε..

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της συνέντευξής του, η Daily Telegraph θυμάται πώς είχε αντιμετωπίσει η Βρετανία της Θάτσερ, στα μέσα του '80, την πίστη του Ντελόρ στο κοινό νόμισμα και τα υποτιθέμενα κοινωνικά οφέλη που θα έφερνε η ενοποίηση.

Αναζητήσαμε το εξώφυλλο με το οποίο κυκλοφόρησε η Sun την 1η Νοέμβρη του 1990, με το οποίο ενθάρρυνε τότε τους αναγνώστες της να στραφούν προς την τηλεόραση από όπου ο Ντελόρ θα απηύθυνε την επομένη δηλώσεις, και να του απευθύνουν τη χειρονομία που στα αγγλικά θα μεταφραζόταν "Up yours, Delors".

Γράφει το πρωτοσέλιδο: "Αύριο το μεσημέρι προτρέπουμε όλους τους αναγνώστες της SUN να πουν στον ηλίθιο Γάλλο που να βάλει την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση".


Ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται να συστήσει από κοινού με τη Γερμανία ζώνη σταθερότητας που θα εγγυηθεί την επανίδρυση της Ευρώπης, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη πειθαρχία, ο Ντελόρ ησυχάζει, όπως φαίνεται, τις όποιες σκιές ευθύνης μπορεί να του αναλογούν δηλώνοντας:

"Αν είχαν ακολουθήσει το δικό μου σχέδιο το ευρώ θα ήταν ακόμη ισχυρό".