Η θεματολογία της εβδομάδας (13 - 17 Φεβρουαρίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Η άνοδος του πολιτικού

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.

154 ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε πρωτοσέλιδα είναι το δείγμα της μελέτης για την εβδομάδα που μας πέρασε. Κανονικά, τα δημοσιεύματα θα ήταν 175, ωστόσο η εφημερίδα Η Αυριανή δεν κυκλοφόρησε την Τρίτη 14/2 και την Πέμπτη 16/2. Την Πέμπτη 16/2 δεν κυκλοφόρησε ούτε ο Αδέσμευτος Τύπος. Παράλληλα, τη Δευτέρα 13/2, Τα Νέα είχαν τριθεματικό πρωτοσέλιδο και η Αυριανή διθεματικό, ενώ την Τρίτη 14/2 το Έθνος είχε τέσσερα θέματα στο πρωτοσέλιδό του. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ.

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική:

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα είναι μικρή ποσοτικά η διαφορά μεταξύ οικονομικών και πολιτικών δημοσιευμάτων. Αυτό οφείλεται, βέβαια, στις εξελίξεις της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, όταν και υπερψηφίστηκε το λεγόμενο "μνημόνιο II". Στο 18% βρίσκονται τα κοινωνικά δημοσιεύματα, την ώρα που μεγαλύτερο του 70% των θεμάτων των πρωτοσέλιδων αποτελεί ειδήσεις πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου. Τα πολιτιστικά θέματα αποτελούν το 9% της θεματολογίας. Βλέπουμε ότι είναι τα μισά των κοινωνικών. Τέλος, ανάξια λόγου είναι για ακόμη μία εβδομάδα τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

2. Διάκριση γεωγραφική: 
 

Ένα στα πέντε δημοσιεύματα που δημοσιεύτηκαν στα πρωτοσέλιδα ήταν εξωτερικού περιεχομένου (20%). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε αυτή η στήλη. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάρτησή μας από διεργασίες και συνομιλίες Ευρωπαίων παραγόντων. Επίσης, η προσπάθεια διαπόμπευσης του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενίσχυσε τα δημοσιεύματα εξωτερικού περιεχομένου.

3. Κυρίαρχο πολιτικό θέμα:


Τις πρώτες μέρες της εβδομάδας κυρίαρχο θέμα είναι οι πολιτικές εξελίξεις που προέκυψαν από το "ναι" της Κυριακής 12/2. Ωστόσο, εντός της εβδομάδας αναρριχάται η Νέα Δημοκρατία και οι κινήσεις του Αντώνης Σαμαρά (διαγραφές - μεταγραφές ο "Αντώνης"). Αυτό δείχνει ότι ο τύπος εστιάζει πλέον στη Νέα Δημοκρατία και ξεφεύγει από το Πα.Σο.Κ. του οποίου τα εσωκομματικά κυριαρχούσαν στα πρωτοσέλιδα τις προηγούμενες εβδομάδες. Έχει αρχίσει να καλλιεργείται ένας διάλογος γύρω από τα πεπραγμένα και τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά. Ένας διάλογος που φέρνει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αφού είναι ο άνθρωπος που εγγυάται την ασφάλεια του μνημονίου.