Και ο Ζίζεκ στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ




Θα συμμετάσχει σε ανοικτή συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή






Μια υψηλού κύρους συμβολική στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε από τον «σταρ» της σύγχρονης φιλοσοφίας Σλαβόι Ζίζεκ.  Μάλιστα, ο Σλοβένος στοχαστής θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου.

Ο Ζίζεκ, σε πρόσφατο άρθρο του («Σώστε μας από τους σωτήρες») στην επιθεώρηση London Review of Books, αφού θυμίζει την εκτίμηση του για την κοινωνική συγκυρία στην Ευρώπη, «βλέπει» στο ΣΥΡΙΖΑ «τη φωνή της λογικής ενάντια στην τρέλα της ιδεολογίας της Αγοράς». Μάλιστα, κάνοντας ένα από τα γνωστά του τεχνάσματα, αυτό της «αντιστροφής», απαντά στις ευρωπαϊκές ελίτ, οι οποίες θεωρούν τo κόμμα της Αριστεράς δυνάμει σαμποτέρ στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, με τα προτάγματα που θέτει, «να σώσει ό,τι αξίζει σωτηρία από την Ευρωπαϊκή κληρονομιά: τη δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, την ισότιμη αλληλεγγύη». Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί θα καταλήξουμε σε μια «Ευρώπη με Ασιατικές αξίες» (ήτοι συρρικνωμένα κοινωνικά δικαιώματα και αντιδημοκρατική λειτουργία).

Καλεί σε αλληλεγγύη στους έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται «σε πόλεμο με το ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο» (ως το πειραματόζωο της Ευρώπης, όπως είπε στο «Catastroika») και χαρακτηρίζει την κατεύθυνση που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές ελίτ   «αποπολιτικοποιημένη τεχνοκρατία στην οποία οι τραπεζίτες και άλλοι ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα να κατεδαφίσουν τη δημοκρατία».

Ο Ζίζεκ, κριτικός θεωρητικός που συνέδεσε τη λακανική ψυχανάλυση με το μαρξισμό, παίρνει συχνά θέση για τα ζητήματα της εποχής. Το 2010, σε διάλεξη («Ζώντας στην εποχή των τεράτων: Η κρίση, η Ευρώπη, ο κομμουνισμός») στο κατάμεστο κτίριο Γκίνη του Ε.Μ.Π, είχε αναφερθεί εκτενέστερα στην αντιδημοκρατική τάση του «μεταμοντέρνου καπιταλισμού» εντοπίζοντας παράλληλα και μια αναδιάταξη στον πολιτικό χώρο (η οποία παρατηρείται και στη χώρα μας): στη θέση των πολυσυλλεκτικών κομμάτων (δικομματισμός στην Ελλάδα), «αναδύεται ένα κόμμα που υπερασπίζεται τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό» (το Κόμμα του Μνημονίου στη χώρα μας που ουσιαστικά αποτελείται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα παρακλάδια τους) και αντιπαραθετικά «ένα ολοένα και ισχυρότερο αντιμεταναστευτικό, λαϊκίστικο κόμμα το οποίο συνορεύει με ανοικτά νεοφασιστικές ομάδες» (Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες στην Ελλάδα), κατ’ αντιστοιχία με το αμερικανικό Tea Party.

Ελπίδα για το Ζίζεκ θα ήταν (και στην Ελλάδα είναι κατά τη γνώμη του ο ΣΥΡΙΖΑ) να μπει σφήνα μια σύγχρονη Αρσιτερά που θα «επινοήσει εκ νέου πλευρές του Καινούργιου έστω και μόνο για να διατηρήσουμε ό,τι ήταν καλό στο Παλιό (δημόσια εκπαίδευση, υγεία κ.α.)». Θα υπερασπιστεί εν ολίγοις τα δημόσια αγαθά («commons») και θα θέσει τις βάσεις για μια άλλη Ευρώπη, «μια Ευρώπη που θα ξαναγίνει πολιτικοποιημένη και που θα στηρίζεται σε ένα κοινό πρόγραμμα χειραφέτησης, μια Ευρώπη στην οποία γεννήθηκε η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η Γαλλική και η Οκτωβριανή Επανάσταση».


Αξίζει να διαβάσετε:

-         Το υψηλο αντικείμενο της ιδεολογίας, εκδόσεις  Scripta (2006), έργο που ανέδειξε το Ζίζεκ στο παγκόσμιο φιλοσοφικό στερέωμα και περιέχει τις βασικές προσεγγίσεις του Ζίζεκ για την άρθρωση μιας ψυχαναλυτικής θεωρίας της ιδεολογίας με παραδείγματα από τον κινηματογράφο και την αρχαία τραγωδία.


-       Βία: Έξι λοξοί στοχασμοί, εκδόσεις Scripta (2010), όπου πάλι χρησιμοποιώντας ανεκδοτολογικές περιγραφές ο Ζίζεκ πραγματεύεται τη βία η οποία ενυπάρχει στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, το φονταμενταλισμό και τη γλώσσα.