Κι αν μείνουμε με το... ευρώ στο χέρι;

Πολύς λόγος για διλήμματα, αποχωρήσεις, πτωχεύσεις, συνέπειες. Όπως πολύς και ο λόγος περί προπαγάνδας και εκβιασμών. όμως, υπάρχει κι ένα άλλο σενάριο που λίγοι το αναφέρουν. Κι αυτό ίσως ισχύσει ανεξαρτήτως κυβέρνησης.








Κι έστω ότι η Ελλάδα δε βγαίνει από το ευρώ. Συνεχίζει είτε στα πλαίσια του μνημονίου (αν βγει ο Σαμαράς), είτε στα πλαίσια μίας άλλης συμφωνίας που θα προκύψει (αν βγει ο Τσίπρας) να προσαρμόζεται δημοσιονομικά, να επιβάλλει λιτότητα και να εισέρχεται αργά - αργά (βάσει ενός απόλυτα αισιόδοξου σεναρίου) στην τελευταία φάση πριν την ανάπτυξη.

Αυτό δεν αρκεί. Ναι, δεν αρκεί. Γιατί αν η κατάσταση στις άλλες χώρες παραμένει επώδυνη και παράλληλα βυθιστούν περαιτέρω στην ύφεση κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη (με το ενδεχόμενο η Γαλλία να είναι μία από αυτές να φαντάζει τρομακτικό), η Γερμανία ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσει τα πλεονεκτήματα που έχει από τη συμμετοχή της (δηλαδή, την κυριαρχία της) στην ευρωζώνη.

Κι αυτό θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα τη Γερμανία εκτός ευρώ. Κι ένα ευρώ χωρίς Γερμανία νομίζω πως δε θα συμφέρει κανένα άλλο κράτος - μέλος. Οπότε μιλάμε για ουσιαστική διάλυση της ευρωζώνης και του νομίσματος.

Οπότε, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πάνε όλα κατ' ευχήν όσον αφορά τα της Ελλάδος και στο τέλος να μην υπάρχει ευρώ. Η Γερμανία μπορεί να διαλύσει το ευρώ ό,τι ώρα θέλει. Και τότε να δω τι θα λένε όλοι αυτοί που αρέσκονται να πληρώνουν με το ευήκοο και stylish ευρώ, χωρίς να - μπορούν να - στοιχειοθετούν ουσιαστικά τα οφέλη που προκύπτουν από τη (συν)ύπαρξή μας στην ευρωζώνη.

Και φυσικά τα οφέλη αυτά υπάρχουν. Αλλά η πλειονότητα όσων διατυμπανίζει την όπως και να 'χει διατήρησή μας στην ευρωζώνη, τα αγνοεί.