Η δωρεάν παιδεία συρρικνώνεται κι επίσημα

Μέσα σε όλα που συμβαίνουν παγκοσμίως, το διαδίκτυο μπορεί και σου προσφέρει γνώση. Όμως κι αυτό επιχειρείται να χειραγωγηθεί.








Η γνώση έχει αξία ανεκτίμητη. Και αυτή δε μπορεί να μας τη μάθει η Mastercard. Ο Νόαμ Τσόμσκι διατείνεται σχετικά πως σε παγκόσμια βάση η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση συρρικνούται. Το βλέπουμε και στα πανεπιστήμιά μας. Όταν σπούδαζα εγώ, λάμβανα δωρεάν ανά μάθημα τουλάχιστον δύο συγγράμματα. Πλέον, οι φοιτητές λαμβάνουν ένα.

Όπως λέει κι ο 12ος Πίθηκος, ένας mc, τη γνώση πλεόν την παίρνεις από το youtube. Όμως και στο διαδίκτυο είχαμε θέματα περιορισμού που ενέσκηψαν βάσει συγκεκριμένων νομοσχεδίων για τα πνευματικά δικαιώματα. Όμως, τα πνευματικά δικαιώματα δεν αφορούν μόνο την ψυχαγωγία, αλλά αφορούν και την παιδεία. Και αναφέρομαι στη gigapedia, την ιστοσελίδα που προσέφερε δωρέαν βιβλία με τη μορφή pdf και προ διετίας έγινε Library.nu, προφανώς μέσω εξαγοράς.

Πλέον, δε μπορείς να κατεβάσεις βιβλία ολόκληρα, λόγω των προαναφερθέντων νομοσχεδίων. Και ναι, ό,τι ίσχυε αδικούσε τους πνευματικούς δημιουργούς που έχαναν πολλά χρήματα. Όμως, ήταν απερίγραπτα αποδοτικό για φοιτητές. Μπορούσαν με ένα κλικ να κατεβάσουν βιβλία τα οποία θα έβαζαν σε βιβλιογραφία ώστε να τεκμηριώσουν την έρευνά τους. Βιβλία που κοστίζουν 20 και 30 δολάρια το ένα, ο φοιτητής μπορούσε να τα έχει και να τα διαβάζει στον υπολογιστή του. 

Και μη γελιόμαστε, οι ελληνικές βιβλιοθήκες δεν έχουν κι άπειρα ξενόγλωσσα βιβλία. Κι επίσης, υπάρχουν επιστήμες καινούργιες που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ένα βιβλίο που βγαίνει τώρα στις ΗΠΑ, πότε θα έρθει κατά εδώ;

Η παιδεία αντιμετωπίζεται ως παράπλευρη απώλεια στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως, δεν είναι έτσι. Η gigapedia, Library.nu για όσους δεν την πρόλαβαν, ήταν ένα μεγάλο όπλο μόρφωσης. Σου έδινε πρόσβαση σε άπειρα βιβλία με μηδενικό κόστος. Πλέον, πρέπει να πληρώσεις, ή να φιλοτιμηθεί ο καθηγητής σου και να σου δανείσει βιβλία από την προσωπική του βιβλιοθήκη. Αλλιώς η βιβλιογραφία σου θα είναι περιορισμένη.