ΚΥΠΡΙΑΚΟ...Ξεκίνησαν οι συζητήσεις

της Ταμάρα Τζουμαϊλη

  Στην έδρα του ΟΗΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους ξεκίνησαν  σήμερα οι συζητήσεις για το Κυπριακό Ζήτημα χωρίς φυσικά μεγάλες προσδοκίες...
  Οι συνομιλίες εκτυλίσσονται στην έπαυλη "Greentree Estate" της περιοχής Μανχάσετ, στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και το πρόγραμμα του διημέρου των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε ως εξής:
  •  Πρόγευμα εργασίας 
  • Καθιερωμένη φωτογράφηση μεταξύ των: Μπαν Κι Μουν (γενικός γραμματέας Ηνωμένων Εθνών), Δημήτρης Χριστόφιας (πρόεδρος Κύπρου), Ντερβίς Έρογλου (Τουρκοκύπριος ηγέτης).
  • ''Νέος γύρος διαλόγων'' με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις σε ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την  ιθαγένεια.
  Αξίζει να αναφερθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει παρουσία του ειδικού συμβούλου του Μπαν Κι Μουν στο Κυπριακό, του Αλεξάντερ Ντάουνερ και του βοηθού γενικού γραμματέα -αρμοδίου για Πολιτικές Υποθέσεις-, Λιν Πάσκο.
   Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η  τουρκοκυπριακή πλευρά  δεν θα αποδεχτεί συζήτηση για το  εδαφικό., ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών δεν αναμένεται ιδιαίτερη πρόοδος στα φλέγοντα ζητήματα από καμία πλευρά...
   Επιπλέον, σύμφωνα με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, έγιναν κάποιες αλλαγές στο αρχικό πρόγραμμα και ο Μπαν Κι Μουν θα ανακοινώσει την Τρίτη το πρωί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τι θα έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές και όχι αύριο το βράδυ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί και πιθανώς χωρίς την παρουσία Χριστόφια και Έρογλου.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)