Η θεματολογία της εβδομάδας (19-23 Δεκεμβρίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

 Η νέα εβδομαδιαία στήλη του Bloggers-tv
 
Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έκαναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από οχτώ εφημερίδες.

Το δείγμα της έρευνας ήταν 190 ειδήσεις, όπως αποτυπώθηκαν στα πρωτοσέλιδα οκτώ απογευματινών εφημερίδων. Κανονικά, ο πληθυσμός του δείγματος θα έπρεπε να ήταν τα 200 άρθρα, ωστόσο μία ημέρα η Ελευθεροτυπία δεν κυκλοφόρησε, μία ημέρα Τα Νέα είχαν μονοθεματικό πρωτοσέλιδο και μία ημέρα η Αυριανή είχε μόνο τέσσερις ειδήσεις στην πρώτη της σελίδα. Να ειπωθεί πως από κάθε πρωτοσέλιδο λάβαμε υπ' όψιν πέντε ειδήσεις. Οι εφημερίδες που μελετήθηκαν είναι οι εξής:
  • Δημοκρατία
  • Τα Νέα
  • Έθνος
  • Ελευθεροτυπία
  • Ελεύθερος Τύπος
  • Αδέσμευτος Τύπος
  • Αυριανή
  • Βραδυνή
Σχετικά με το θέμα του δημοσιεύματος, διακρίναμε τα δημοσιεύματα βάσει πέντε θεματικών: πολιτικά, εξωτερικής πολιτικής, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά (θεματική διάκριση). Παράλληλα, ακολουθήσαμε και μία άλλη διάκριση που αναφέρεται στο αν η είδηση αφορά την Ελλάδα ή το εξωτερικό (γεωγραφική διάκριση).


Τα αποτελέσματα: 

1. Διάκριση θεματική

 


Βλέπουμε ότι 150/190 ειδήσεις είναι πολιτικού/οικονομικού περιεχομένου. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στα οικονομικά δημοσιεύματα, με μία αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με τα πολιτικά (20 δημοσιεύματα παραπάνω). Αυτό δείχνει την προτεραιότητα που δίνουν οι αρχισυντάκτες στα οικονομικής υφής θέματα. Εξάλλου, το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας είναι οικονομικό, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει η θεματολογία των ΜΜΕ.

2. Διάκριση γεωγραφική

 

Συντριπιτκά κυριαρχούν τα δημοσιεύματα που αφορούν το εσωτερικό. Φαίνεται πως η όλη κρίση έχει οξύνει την εσωστρέφια του Τύπου. Βέβαια, κάτι τέτοιο δείχνει το μέγεθος του προβλήματος αφενός, αφετέρου την αντιμετώπιση της κρίσης ως αποκλειστικά ελληνικής.

3. Που αναφέρονται τα πολιτικά δημοσιεύματα

 

Σχεδόν τα μισά από τα πολιτικά δημοσιεύματα αναφέρονται στην παρούσα κυβέρνηση. Ωστόσο, οι εφημερίδες δίνουν αξιοσημείωτο χώρο στα εσωκομματικά των δύο κομμάτων. Να πούμε όμως ότι κανένα από τα δημοσιεύματα δεν αναφέρεται σε κάποιο κόμμα πλην των δύο κομμάτων εξουσίας. Γεγονός που δείχνει μία (σ)τάση των εφημερίδων να μην υπολογίζουν και πολύ στην ατζέντα τους όσα διαμείβονται στο εσωτερικό μικρότερων κομμάτων.