Αναλαμβάνουν την εκτέλεση και είναι και υπερήφανοι

του Κώστα Καίσαρη

Χωρίς καν κουκούλα

Από τα αυγά και τα γιαούρτια στη Μυτιλήνη στα ψάρια στη Θεσσαλονίκη. «Αυτά τραβάμε εμείς οι χορεύτριες», όπως έλεγε σχετικά στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» ο Λάκης Λαζόπουλος.

Το επάγγελμα του υπουργού τη σήμερον ημέραν είναι βαρύ και ανθυγιεινό. Με γιαούρτια και αυγά είχανε υποδεχθεί τον Αδωνι στη Μυτιλήνη, με ψάρια στην Περαία της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι και τόσο εύκολο για τον πάσα ένα να παριστάνει σήμερα τον υπουργό.

Οταν το λιγότερο που έχει να πάθει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του είναι να τον δείχνουν με τα πέντε δάχτυλα. Κανείς όμως δεν το κάνει με το ζόρι. Δεν πρόκειται για επιστράτευση. Ή για αναγκαστική θητεία. Επιλογή είναι και επιδίωξη. Στόχος καριέρας για τους καινούργιους, ρουτίνα για τους παλιούς. Τι χαμπάρι δηλαδή να πάρει ο Βενιζέλος από PSI και άλλες αηδίες; Τόσα χρόνια στο πολιτικό κουρμπέτι έχει σπάσει η χολή του. Το χοντρόπετσος σ' αυτές τις περιπτώσεις αφορά και τη σάρκα και το πνεύμα. Τι χαμπάρι να πάρει ο Πάγκαλος; Ο ορισμός του «πολιτικού ζώου», όπως αποκαλούνται κατ' ευφημισμόν οι ασκούντες την πολιτική τέχνη. Αντίθετα, άλλοι άνθρωποι είναι λιγόψυχοι.

Παράδειγμα: Χτυπάει κάποια στιγμή το τηλέφωνο, κατά κανόνα πρωί, και σου λένε το μαντάτο: «Πέθανε ο τάδε». Καλός φίλος ή συγγενής. Πέρα από το σοκ, προκύπτει θέμα ενημέρωσης. Να επικοινωνήσεις εσύ με κάποιους κοινούς φίλους. Μια φορά, λοιπόν, το έκανα, δεύτερη όχι. Για ποιο λόγο δηλαδή να το μάθει ο άλλος από μένα; Ας το μάθει από κάποιον άλλον. Κι αν είναι να χαρακτηριστώ δειλός ή λιγόψυχος, κανένα πρόβλημα. Γι' αυτό υπάρχει η σχετική έκφραση «ποιος θα του το πει». Στην προκειμένη περίπτωση με την Ελλάδα και τους Ελληνες έχουμε τα δύο τελευταία χρόνια αμέτρητους έμμεσους θανάτους. Θάνατος είναι το ένα εκατομμύριο άνεργοι. Θάνατος είναι το μαχαίρι στους μισθούς και τις συντάξεις.

Θάνατος είναι τα χαράτσια και οι εισφορές. Θάνατος είναι οι νέες περικοπές στις συντάξεις από το νέο έτος. Θάνατος είναι το κόψιμο των προνοιακών παροχών. Το τυπικό-διαδικαστικό μέρος σε όλα αυτά κάποιοι αναλαμβάνουν να το κάνουν: Ο Παπακωνσταντίνου κι ο Βενιζέλος ως υπουργοί Οικονομικών. Ο Λοβέρδος χθες στο Εργασίας, σήμερα στο Υγείας. Αυτός ο Κουτρουμάνης τώρα στο Εργασίας. Ο Γιωργάκης πρώτος και καλύτερος χθες, ο Παπαδήμος σήμερα. Αυτοί υπογράφουν την εκτέλεση θέσεων εργασίας, μισθών και συντάξεων. Αυτή είναι η δουλειά τους. Ο δήμιος που τράβαγε το μοχλό στην γκιλοτίνα και στην αγχόνη φόραγε κουκούλα.

Εκανε τη δουλειά, αλλά ντρεπότανε γι' αυτήν. Οι υπουργοί-δήμιοι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουνε κανένα απολύτως πρόβλημα. Κι ειδικά Βενιζέλοι, Λοβέρδοι και Αδώνιδες έχουνε κι ένα ύφος λες και μας κάνουνε χάρη που ασχολούνται μαζί μας κι έχουνε δήθεν αναλάβει από κοινού τη σωτηρία της Ελλάδας και των Ελλήνων. Οχι μόνο προαναγγέλλουν τους «θανάτους», αλλά αναλαμβάνουν και τη διαδικασία εκτέλεσης. Κι όχι μόνο δεν ντρέπονται, αλλά επαίρονται κι από πάνω κι είναι κι υπερήφανοι. Χαίρετε.

Δεν είναι και τόσο εύκολο για τον πάσα έναν να παριστάνει σήμερα τον υπουργό. Οταν το λιγότερο που έχει να πάθει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του είναι να τον δείχνουν με τα πέντε δάχτυλα.

Ο διαχειριστικός έλεγχος και η εκκαθάριση «ολοκληρώνονται» ύστερα από 14 χρόνια

ΜΕ οχτακόσα χιλιάρικα ευρώ αδικαιολόγητα στους λογαριασμούς του στην τράπεζα ο Παπαγεωργόπουλος είναι για αρέστο. Α λα Καπράνος δηλαδή για να θυμηθούμε άλλο ένα επίλεκτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Με τέτοια λεφτά στην καβάτζα, η προφυλάκιση για τον ανακριτή είναι μονόδρομος. Ανθρωπος του αθλητισμού ο «φτερωτός γιατρός», στη δεκαετία του '70. Κι ύστερα από σαράντα χρόνια είναι τυλιγμένος σε μια κόλλα χαρτί για τραβηκτικές από το δήμο Θεσσαλονίκης εκατομμυρίων γιούρο. Μαζί με άλλα επίλεκτα μέλη της παράταξης που είναι ήδη φυλακή. Γνωστό είναι ότι οι δήμοι αποτελούν τη Νο 1 εστία διαφθοράς. Και ειδικά της Θεσσαλονίκης.

Στο νομοσχέδιο Τσάκα - Γερουλάνου που κατατέθηκε στη Βουλή υπάρχει ειδικό άρθρο: Οτι «λήγει η θητεία του προέδρου και των μελών του συμβουλίου εκκαθάρισης του οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη». Η Θεσσαλονίκη έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το '97 κι ο σχετικός οργανισμός είχε ιδρυθεί το '93. Επί του συχωρεμένου πλέον Κοσμόπουλου, επίσης Νεοδημοκράτη, και πολλά σκάνδαλα σχετικά με την οικονομική διαχείριση. Για μια δουλειά λοιπόν που έγινε και ολοκληρώθηκε το '97, ο διαχειριστικός έλεγχος και η εκκαθάριση «ολοκληρώνονται» ύστερα από 14 χρόνια! Πώς να μη χρεοκοπήσει αυτή η χώρα; Και άργησε μάλιστα. 

Τα γένια θέλουν περιποίηση

ΟΤΑΝ ήταν υπουργός ο Παπαγεωργόπουλος, ήταν πρόεδρος στον ΠΑΟΚ ο Βουλινός που λέγαμε χθες. Παρότι ανήκαν στην ίδια παράταξη, ο Βουλινός δεν τον πήγαινε. Οταν έφτανε λοιπόν η κουβέντα σ' αυτόν, είχε έτοιμη την ατάκα: «Τι να κάνει ο Παπαγεωργόπουλος; Αυτός θέλει μια ώρα κάθε πρωί για να φτιάξει το μούσι». Το θυμήθηκα λοιπόν βλέποντας τον Γερουλάνο να σπάει τη σιωπή του και να βγαίνει στην τηλεόραση με αφορμή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο Τσάκα. Αν ήθελε λοιπόν μια ώρα ο Παπαγεωργόπουλος κάθε πρωί για να φτιάχνει το μούσι, άλλη τόση θέλει κι ο ωραίος Πολ.

Τα γένια θέλουν περιποίηση. Κι η περιποίηση το χρόνο της. Σε ό,τι έχει να κάνει πάντως με την κάθαρση, ο υπουργός βούλωσε στόματα: «Ποιος λέει ότι έμεινε ημιτελής; Πάνω από δέκα ομάδες υποβιβάστηκαν». Πράγματι, υποβιβάστηκαν Παναιγιάλειος, Ιωνικός και σία για τις ενημερότητες. Και για τα «στημένα» μόνο η Ηλιούπολη. Ολοι οι άλλοι βγήκανε λάδι. Ούτε καν ο Ολυμπιακός Βόλου κι η Καβάλα δεν τιμωρηθήκανε με υποβιβασμό για τα «στημένα». Αντίθετα, για τις ενημερότητες Εθνικούς και Παναιγιάλειους τους στήσανε στα εννιά μέτρα.

πηγή: Goal news, Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου 2011