Το MEGA και το κόστος του φράχτη- μικρές ιστορίες δημοσιογραφικής αν-ακρίβειας

της Αντιγόνης Ευστρατόγλου

Μόνοι μας θα πληρώσουμε τελικά, και πολύ ακριβά όπως φαίνεται, τον φράχτη στον Έβρο. Την ίδια στιγμή ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε περί τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από ανεκτέλεστα έργα που εντάσσονταν στο Γ' ΚΠΣ αλλά δεν έγιναν ποτέ. Μαζί με τα δισεκατομμύρια των ευρώ "επιστρέφουμε" στους εταίρους μας και περίπου 180.000 θέσεις εργασίας..

Μετά την πρόσφατη επικύρωση από το ελεγκτικό συνέδριο της νομιμότητας της σύμβασης ο φράχτης που πολύ έχει συζητηθεί τον τελευταίο χρόνο, προχωράει όπως έχει προγραμματιστεί.

Αντίθετα, όμως, με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα του Mega, και ένα σωρό άλλες που αντιγράφουν επιλεκτικά δελτία τύπου, το έργο ΔΕΝ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους όπως ξεκάθαρα δήλωσε η Σουηδή επίτροπος λίγες μέρες πριν τη δημοσιοποίηση της σχετικής είδησης.

Η είδηση, λοιπόν, είναι ότι μόνοι μας θα πληρώσουμε τα 5 εκατομμύρια που απαιτούνται για την κατασκευή του φράχτη, διότι πολύ απλά οι εταίροι μας δεν τον θεωρούν αποτελεσματικό. Έναν επί της ουσίας σχολιασμό έχω επιχειρήσει εδώ.

Τα είπε και στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, και ας το ξεχνούν κάποια μέσα: "Το σχετικό κονδύλι θα αντληθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων". "H ανησυχία της Ευρώπης", εξήγησε ο υπουργός, "είναι μήπως θελήσουν και άλλα κράτη με μεγάλα σύνορα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση να κάνουν το ίδιο και να δημιουργήσουν φράχτες¨. Μήπως ζηλέψουν δηλαδή τα χάλια μας..

Μας εξήγησε, λοιπόν, ο υπουργός το σκεπτικό της μη χρηματοδότησης και φυσικά δεν έκανε βήμα πίσω. Από την τσέπη μας θα τον χτίσουμε τον φράχτη.


Αυτό που παρακαλώ να μου εξηγήσει κάποιος είναι πώς το συγκεκριμένο έργο, που θα πληρώσουμε από την τσέπη μας, προχωράει κανονικά, ενώ, όπως μόλις δημοσιεύθηκε, μένουν ανολοκλήρωτα ούτε πέντε, ούτε δέκα αλλά 1.000 (!!!) έργα έναντι των οποίων είχαμε αντλήσει κονδύλια ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που τώρα κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε.


Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι ο φράχτης στον Έβρο θεωρείται προφανώς από τους εμπνευστές του πολύτιμος συμβολικά. Γιατί στην ουσία, μας το είπαν εμπειρότεροι ημών παράγοντες, είναι άχρηστος. Το σύμβολο λοιπόν του κράτους, που κατά τα άλλα διαλύεται, θα το πληρώσουμε ακριβά από την τσέπη μας.

Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι αν πληροφορηθήκατε τί θα γίνει με τον φράχτη αλλά όχι και ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ καλό θα ήταν, με όλο το θάρρος, να σκεφτείτε να κάνετε μία μικρή αλλαγή στους σελιδοδείκτες σας. Δεν είναι καιροί για τέτοιες αν-ακρίβειες.